"בנייה ירוקה" הינה גישה מערכתית כוללת לתכנון, בנייה ותפעול של מבנים, המיושמת משלב התכנון הראשוני ועד למגורים בהם לאורך זמן.
מטרת העל של הבנייה הירוקה הינה ליצור סביבת מגורים בריאה, נוחה וחסכונית תוך הימנעות, ככל האפשר, מפגיעה במשאבים טבעיים מתכלים ובאיכות הסביבה.
כל אחד יכול לבנות בניה ירוקה, אך לא כל אחד נוטה ליישם עקרונות אלו בחייו. אני ממליץ להיוודע לשיטה באופן שיאפשר בחירה מושכלת הן עבור הבניה והן כאורח החיים. הדגש הרב שבבסיס השיטה הוא יעילות וחיסכון באנרגיה ובכלל, נושא המשפיע על עלויות השימוש ורלוונטי לכולנו.
העקרונות – אהבה
בית בונים בא.ה.ב.ה – אוורור. העמדה. בידוד. הצללה (או לא בונים בכלל…).
תכנון נבון של צורת הבית וכיוון העמדתו מנצל ביעילות את האור הטבעי, האוורור הטבעי ואת אנרגיית השמש. ניתן גם לקבל בידוד תרמי יעיל של מעטפת המבנה: גג, קירות וחלונות. ניצול יעיל של המאסה התרמית והבידוד התרמי תורמים לחיסכון באנרגית חימום וקירור.
הבניה הירוקה יעילה וחסכונית ומנצלת את שטח הבית באופן המיטבי.
בנוסף לתרומתה של השיטה לאיכות הסביבה, הבנייה הירוקה מעניקה יתרונות רבים לבעלי הבית ולדייריו:
- הוצאות תפעול נמוכות.
- איכות ונוחות גבוהה של סביבת הבית (פנים וחוץ).
- ערך גבוה לבית ופוטנציאל מכירה גבוה (resale).
הבנייה הירוקה מצריכה עלויות נוספות מינוריות, בהשוואה לבנייה רגילה. חשוב לדעת שבנייה בשיטה הירוקה אינה מחייבת בהכרח, את יישום עקרונותיה במלואם, בבחינת הכל או לא כלום.
ניתן לבנות באמצעות בנייה קונבנציונלית (רגילה) ולשלב אלמנטים מרכזיים ונבחרים מהשיטה, כך שיתרונותיה יבואו לידי ביטוי.
היישום בשטח
- תכנון אקלימי – תכנון חלונות, גובה התקרה, פתחי אוורור, מיקום החללים במבנה עצמו.
- העמדת המבנה – התחשבות בכיווני האוויר, האור ובתנאים האקלימים הייחודיים לאזור.
- תכנון השלד – תכנון וביצוע שלד קל משקל, המצריך שימוש נמוך במשאבים.
- מעטפת הבניין – בידוד תרמי ביסודות, במרתפים ובקירות. בידוד הגג, בידוד מסגרות החלונות והזכוכית, שימוש בחומרים "בריאים".
- מערכות המבנה – מחזירי מים, בידוד הצנרת, מחזור מים "אפורים", חימום "ע"פ דרישה", אוורור תקרתי, גופי תאורה חסכניים באנרגיה.
- שימוש באביזרים חסכניים במים, במקורות אנרגיה נקיים (רוח, שמש), תוך מיחזור פסולת, שימוש חוזר במי דלוחין ועוד.
- חומרי גמר – הימנעות משימוש בחומרים המעודדים התפתחות אלרגיות, מניעת עובש וטחב, שימוש בצבעים ידידותיים לסביבה בקירות ובאבזרי הריהוט. חשוב במיוחד בבתים עם ילדים אבל לא רק עבורם.
- בניית שלד וגמר מחומרים טבעיים וממוחזרים, שתהליך ייצורם אינו צורך אנרגיה רבה.
עקרונות מנחים לתכנון בנייה ירוקה וחסכון באנרגיה
חימום/ קירור: ימי החורף מצריכים את חימום החלל ובקיץ נדרש קירור. עיקרון בנייה זו הוא שימור האנרגיה בתוך מבנה כלשהו לזמן ממושך ככל הניתן. כלומר, לאחר חימום או קירור החלל, מתאפשר שימור הטמפרטורה למקסימום זמן, באופן חסכוני.
היקף שטחי קירות
בניה ירוקה מצדדת בצמצום שטחי קירות החוץ והפתחים במבנה, כדוגמת דלתות וחלונות. הצורה הטובה ביותר עבור מבנה ירוק קלאסי הוא בניין עגול, אך יש קושי לתכנן ולהתאים אליו ריהוט פנימי. הצורה הריבועית היא בעלת יחס סביר בין היקף לשטח ומאפשרת תכנון נוח לעיצוב המרחב הפנימי.
תא כניסה (הול)
תא כניסה ניתן למצוא לרוב בבתים פרטיים במקומות קרים בעולם. זו מעין מבואת כניסה המופרדת מהחוץ בדלת ומופרדת מהפנים בדלת נוספת, באופן החוצץ בין החוץ לפנים וכתוצאה מכך חסכוני באנרגיה.
אם קיימת רק דלת אחת בין החוץ לפנים, כל הקור או החום מבחוץ יכנסו ישירות לבית ויפגעו בטמפרטורה הפנימית. חשוב שתא הכניסה יהיה בתוך שטח הריבוע ולא בצמוד אליו.
טבלת שמש
לכל אזור על פני כדור הארץ יש טבלת שמש המתאימה והייחודית לו. התחשבות בטבלה זו היא גורם מכריע לגבי כמות הקרינה הנכנסת למבנה.
בישראל השמש נמצאת לאורך רוב שעות היום בדרום, ומכאן תכנון נכון של חזיתות דרומיות בבניינים מצד אחד וטיפול מיוחד בכל הנושא הקשור לקרינה אולטרה סגולית (UV) ישירה, מצד שני.
כיצד ניישם בשטח את העקרונות הירוקים בבואנו לתכנן את הבית שלנו?
- מיקום הבית בשטח ותכנון הפיתוח הסביבתי, באופן שיאפשר ניצול מרבי של מי נגר עילי להשקיה, ויבטיח שילובו בנוף, תוך מזעור ככל הניתן של עבודות העפר (חפירה או מילוי).
- חומרי בנייה שייצורם דורש אנרגיה מעטה.
- חומרי בנייה שהינם מתכלים הניתנים למיחזור, או כוללים מרכיבים ממוחזרים.
- העדפת שימוש בחומרי בנייה מקומיים.
- חומרי בנייה בעלי תוחלת חיים ארוכה יותר, שעלות תחזוקתם נמוכה.
- חומרים שאינם גורמים לפליטת גזים רעילים לאוויר. חשוב במיוחד לבריאות בני המשפחה.
- ניצול יעיל של חומרי הבנייה להקטנת כמות פסולת הבניין.
- מזעור הפגיעה בסביבה כאידיאולוגיה.
- יעילות תחבורתית לדיירים.
- שימוש בצמחיה מקומית וחסכונית במים. נטיעת עץ נשיר גדול בחזית הדרומית יצל על הפתחים בקיץ ויאפשר את חדירת קרני השמש בחורף.
הבנייה הירוקה מחייבת שיתוף פעולה בין כל הגורמים העוסקים בתכנון הבית – החל מהיזמים וצוות המתכננים, החל משלב התכנון הראשוני, וכלה בקבלן המפקח וצוות אנשי המקצוע.
חלק חשוב בתכנון הוא התייחסות לעלות הבית לכל מחזור חייו (Life Cycle Cost) כשיקול כלכלי עיקרי ולא רק לעלות ההשקעה הראשונית של הבניה. מניסיוני, אנשים שיישמו את עקרונות הבניה הירוקה מדווחים הן על חוויית מגורים איכותית וטובה והן על אימוץ חלק מהעקרונות בחיים עצמם.