כלים להכנת פרוגרמה אדריכלית

הגשמת החלום של הבית הפרטי מתחיל בעבודת הכנה מעמיקה.  חוסר המוכנות עשוי להוביל לאי בהירות בנוגע לתקציב העומד לרשותנו וחריגה ממנו, מענה חסר בנוגע לרצונות ולצרכים שלנו היום ובראייה  לעתיד, סדרי עדיפויות תקציב מול צרכים ועוד. כתוצאה מכך, אנו עלולים לקבל בית שאינו מספק את הצרכים האמתיים של המשפחה ומלווה בתחושת פספוס החלום.
סרטוט

 

כבסיס לתכנון איכותי, נדרש האדריכל להבנה מלאה של שלושה תחומים: צרכי הלקוח, נתוני השטח ונתוני התב"ע.

הבנת נתוני השטח והסביבה מחייבת ביקור של המתכנן במגרש עצמו, צילום שלו וקבלת מפת מדידה.

אדריכל המבנה חייב להתייחס לטופוגרפיה, כיווני האוויר ולבתים הסמוכים למגרש לצורך עיצוב המבנה, קביעת הפתחים ומיקום החצר.

במידה והמגרש הסמוך עדיין ריק יש לבקש מהמתכנן, טרם הכנת הפרוגרמה, לבדוק בוועדה המקומית לתכנון ובניה האם קיים היתר בניה למגרש זה.

גם את מגבלות התכנון לגבי המגרש המתוכנן עצמו, יש לקבל מהוועדה. המגבלות ימסרו באמצעות "דף מידע", המהווה מסמך משפטי רשמי המאשר בפני היזם והאדריכל את נתוני התב"ע.

הבנת צרכי הלקוח תתבצע ע"י הכנת רשימת פרוגרמה. רשימת זו תכיל את כל הפונקציות וההעדפות שהלקוח היה רוצה לראות במבנה מבחינה פרקטית ועיצובית. תפקידו של האדריכל הוא לנתח את הדרישות השונות ולהגיע לפרוגרמה מוסכמת שתוכל לעמוד במבחן התקציב והתב"ע.

את פגישת הכנת הפרוגרמה מומלץ לערוך במקום שקט, ללא הפרעות וללא לחץ של זמן.

חשיבותו של שלב זה בתכנון המבנה הנה מכריעה ולכן נדרש כאן הלקוח לפעולה עצמאית: קודם לפגישה עם האדריכל, יש לעשות עבודת הכנה. להכין פרוגרמה מוקדמת (הסבר מפורט בהמשך), לאסוף חומר הנוגע לטעמו בעיצוב  ולהכין מסגרת תקציב ראשונית.

עיון בסדרת השאלות הבאה תקל את ביצועה של משימה זו:

חדרי השינה: כמה חדרי שינה נחוצים ? מה גודלם הרצוי? (האם קיימת צפייה לילדים נוספים? האם ישנם כאלה האמורים לצאת לעצמאות בטווח הקרוב?) האם יהיה צורך בחדר משפחה? (אולי לתכננו כך שיהפוך בעת הצורך לחדר נוסף?) האם יש צורך בכניסה נפרדת לילדים בוגרים? האם יהיו חדרים שיתוכננו עם חדר רחצה צמוד? האם יש צורך בחדר אורחים נוסף? מה יהיה גודלו ותוכנו של חדר האמבטיה המשותף ?

סוויטת ההורים: מה גודלה הרצוי ? האם יש צורך בחדר ארונות? מומלץ ארון קיר גדול על פני חדר ארונות קטן ! פינת ישיבה? מה יכיל חדר האמבטיה הצמוד לסוויטה? (…וכמה פעמים באמת יהיה הג'קוזי בשימוש?) באיזו קומה תהיה הסוויטה?( בשלב מסוים נמאס מהמדרגות…) , האם כדאי לפתוח את הסוויטה אל חצר או מרפסת צמודה?

אורח החיים: האם העיסוק המקצועי מאופיין בעבודה מן הבית? כיצד זה משפיע על הצרכים ? האם יש לתכנן ח' עבודה/ סטודיו? האם כדאי לתכנן לו כניסה נפרדת? מה הם הרגלי האירוח, הבישול והאכילה? המרחב הציבורי (סלון/מטבח/פינת אוכל) האם בחלל אחד או בחללים נפרדים? מה יהיה גובה התקרה באזורי האירוח?

אזורי השירות: מה הם צרכי הכביסה והאחסנה? האם יש צורך במזווה? האם תהיה יציאה מחדר הכביסה ישירות לחצר? האם יש צורך אמיתי במרתף? (בחינה של עלויות החפירה, היציקות והאיטום- והארכת משך הבניה)

נושאים כלליים: בנייה ירוקה – האם חשוב ואם כן כיצד ישפיע על התכנון? (גובה התקרה, אוורור ותאורה טבעיים, כיווני הבית, מבנה ארכיטקטוני ועוד..)איך ניתן לנצל את הממ"ד בצורה המיטבית? היכן רצוי למקם את שירותי האורחים? ( או יותר נכון- היכן לא רצוי למקם אותם…), היכן כדאי למקם את גרם המדרגות? (יחידה נפרדת בקומה א'? – יש לדאוג למיקום את ח' המדרגות כך שתתאפשר כניסה חיצונית נפרדת!)

החצר: מה הן ההעדפות לגבי אופי הגינה הצמודה לאזור האירוח? יציאה מהסלון או מחלל אחר? מה השימושים העיקריים? (פינות ישיבה, BBQ, בריכה..) איזה סוג גדרות מועדף? האם יש צורך בפרגולה? (כדאי להכניס אותה בבקשה להיתר משום שהיא אינה מחויבת באחוזי בניה ואגרות) מה מספר כלי הרכב וגודלם? כניסה נפרדת למזווה/מטבח? (חניה מקורה היא בהחלט פונקציה נעימה אבל כרוכה בתשלום אגרות בניה/ מ.מ.י).

שאלות נוספות:

  • גודל הסלון הרצוי
  • גודל המטבח – מבשלים הרבה? מזווה? מארחים הרבה? אי? אוורור טבעי לכיריים
  • פינת אוכל – פתוחה? קרובה למטבח? האם צריך בכלל?
  • האם מעוניינים ביחידת דיור – מרתף? קומה מעל?

רצוי מאוד ואף מומלץ לבקר בבתים שכבר נבנו ואוכלסו ואף גרים בהם מספר שנים. זו לא בושה לקבל רעיונות מאחרים ולעיתים אף חשוב להבין מה לא לעשות.

בסופו של דבר, הבית שיתוכנן ויבנה הוא הבית שלכם ואמור לענות על הצרכים הייחודיים לכם, ובהתאם לתקציב העומד לרשותכם.

דילוג לתוכן